Csincsilla tenyésztési alapismeretek

A csincsilla egy kövér mókusra hasonlító kedves, játékos kis rágcsáló. Tiszta, szagtalan, kevés gondozási munkát igényel (egy 50 anyás farm napi gondozási munkája kb. 2 óra).

Elhelyezésükre minden helység megfelel, amely zárható, fűthető és nem nedves. Pl. száraz pincék, szuterén helyiségek, kamrák, használaton kívüli garázsok, szobák stb. A háromszintes ketrecekben a szaporítási és gondozási munkák szinte automatikusak. A betelepítés sűrűsége 1 m2-re 5 db. Alapszínben ajánlatos tenyészteni.

A csincsillákat 8 hónapos korban "családba" állítják. Egy bakra négy nőstény jut, melyek egyesével vannak elhelyezve, és a bak egy speciális "bakfolyosón" felkeresheti a beosztott nőstényeket. Az anyák nyakán "gallér" van, ezért a bakfolyosóra ők nem férnek ki. Ez a poligám tartási mód. Az anyák 111 napig vemhesek, majd minden segítség nélkül fialnak 1-4 kölyköt. A kicsik nyitott szemmel jönnek a világra és pár napos korban már takarmányt is fogyasztanak. 7-8 hetes korban választják el őket és négy hónapos korig kettesével, 4 hónapos kortól már egyesével helyezik a nevelő ketrecbe a növendékeket.

8 hónapos korban tenyész- és prémérettek. Ekkor kell eldönteni, melyiket hagyják meg továbbtenyésztésre, és melyiket prémezik. A csincsillák napi gondozási munkája áll az etetésből-csincsillatáp és széna kiadagolása- az itatásból, és a fürdetésből. Az önetetőkbe napi 3 dkg tápot tesznek (1 hónap alatt egy felnőtt állat 1 kg takarmányt fogyaszt!) és kb. 2 dkg szénát a szénatartóba. A vizet automata önitatón keresztül kapják. A csincsilla a szőrméjének tisztántartására homokfürdőzik, meghemperedik a naponta beadagolt 1 dkg fürdető homokban. Havi 1 alkalommal takarítják a ketreceket, ilyenkor a ketrecek alatt kicserélik a fóliát.

Tenyésztési munkák:

A nemescsincsilla tenyészállatok a komáromi Wanger farmról kerülnek kiadásra amely farm 6000 törzsanyával és 1978 óta fennálló tenyésztési múltjával a világ legnagyobb tenyész csincsilla farmja.

Az állattenyésztési törvénynek megfelelően az egész állomány fültetovált, államilag minősített, törzskönyvezett. Minden 8 hónapos kort betöltött csincsilla küllemi bírálaton vesz részt, és csak a megfelelő pontszámot elért egyedek kerülhetnek továbbtenyésztésre, eladásra. A tenyésztés szervezését a tenyésztési program követését számítógép segítségével végzik.

FaceBook  Twitter  

Hírek

PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK!


Elérhetőek vagyunk a Facebookon:

facebook.com/ chinchillawangerKIÁLLTÁSOK:

3rd Fur Shopping Festival
Kastoria 1-3 November 2018

LeShow Leather and Fur Fashion Fair
Istanbul 24-26 January 2019

HKFF International Fur & Fashion Fair
Hong Kong 15-18 February 2019

TheOne International Fashion Exhibition
Milano 22-25 February 2019